[pw_vc_grid pw_grid_desktop_columns_count=”pl-col-md-4″ pw_skin_type=”pl-gridskin-two” pw_grid_skin_effect=”pl-gst-effect-lexi” pw_grid_page_navigation=”infinite_scroll” pw_excerpt_length=”100″ pw_title_font_family=”inherit” pw_title_font_size=”14″ pw_link_hover_color=”#dd9933″ pw_excerpt_font_family=”inherit” pw_excerpt_font_size=”11″ pw_readmore_translate=”Dalje/Read More” pw_query=”size:6|order_by:date|order:DESC|post_type:post” pw_image_thumb_size=”200×150″]

Doberman – Rođen u Nemačkoj, ima tome oko sto godina, ovaj veoma elegantan pas, dobio je ime po Luisu Dobermanu, tada zaduženom za rukovođenje stajom za uhvaćene pse, u malom gradu Apolda (Tuenng). On je ukrštanjem dobio prve primerke ove rase.

Među pretke dobermana ubrajaju se, bez sumnje, pinč, nemačka doga, boseron i rotvajler. Međutim, Oto Gbeler je odredio rasu, nakon što ju je ukrstio, pre svega sa crnim i tan terijerom, i verovatno grejhaundom. Spajajući kvalitete čuvara sa lovačkim njuhom, prvi dobermani su radili sa žandarima Tueringa, a zatim i u vojsci, u patroliranju i čuvanju, tokom Prvog svetskog rata.

Od najranijeg doba, doberman pokazuje svoj ponos i karakter dominacije. Oko četvrtog do petog meseca, on često pokušava, režeći i pokazujući zube, da nametne svoju volju. Takvo ispoljavanje njegovog nezavisnog duha, mora odmah da bude suzbijeno, bez brutalnosti, ali čvrstom rukom.

Kada jednom uspemo da mu nametnemo svoju volju, doberman postaje potčinjen pas, umiljat i veoma vezan za svog gospodara. Inteligentan, budnog oka, hrabar, štaviše neustrašiv, izvrstan pas čuvar, može da bude agresivan prema uljezima. Njegov karakter, čini deo njegovog standarda; suviše agresivni psi, kukavice ili suviše nervozni moraju da budu odstranjeni.

Doberman se danas smatra predvodnikom pinčera, čiju morfologiju u potpunosti ima po značajnom međunarodnom uspehu, koji je postigao. Dobre visine, doberman ima ponosan i odlučan hod. Poznat je po svojoj, skoro četvrtastoj građi.

Glava je duga i koščata, u obliku izduženog klina, jasno se izdvaja iz vrata i u proporciji je sa telom. Kose oči moraju da budu što je moguće tamnije. Uši su uspravne i visoko postavljene. Standard zahteva da budu sečene, što dobermanu daje odlučan izgled. Po prirodi, uši su poluspuštene.

Ovaj pas ima mišićave slabine, kratka i kompaktna leđa, okrugle sapi, duga i izuzetno mišićava bedra, koja mu daju gibak hod. Prednje noge su čvrste koliko i stražnje. Skočni zglobovi moraju da budu paralelni i vertikalni u odnosu na pod. Stražnji prsti nisu dozvoljeni.Rep je takođe sečen. Dlaka je tvrda i nabijena, kratka i glatka, crne, tamno smeđe ili plavo-sive boje. Ima dosta plamenih oznaka, mahagonija boje, na nivou njuške, usana, obraza, luka iznad obrva, grla, prsa, došapja, nogu, unutrašnjosti bedara i anusa.

Dozvoljena je siva poddlaka, pod uslovom da nije vidljivo istaknuta. Izbačena glava, ili kratka ili velika, špicasta njuška, svetle oči, loše držanje, suviše dugo telo ili suviše tanko, suviše svetle plamene oznake, kaskajući hod, sve to može da se smatra nedostatkom.

  • Porodica: Pinčevi i Šnauceri,
  • Zemlja porekla: Nemačka
  • Godina porekla: 1800
  • Prosečna veličina mužjaka: Visina:66-71cm Težina: 35-45kg
  • Prosečna veličina ženke: Visina: 61-66cm Težina: 30-40kg
  • Drugi naziv: Dobi
  • Životni vek: 10 – 12 godina